- Gadgets
- 5 april 2019
Wat voor soort 3D-Print techniek zijn er?
Om voorwerpen te kunnen printen in 3D kun je verschillende manieren van 3D-printen gebruiken. Al die manieren hebben hun eigen voor- en nadelen. Voor elke situatie is het belangrijk om te kijken welke manier het beste werkt. Maar ook moet het betaalbaar blijven.
3D-printen met Fused Deposition Modeling (FDM)
Fused Deposition Modeling ook wel FDM genoemd, is de meest goedkoopste manier om 3D te printen. Deze manier wordt ook het meest gebruikt door beginners en thuisgebruikers. Het materiaal voor de 3D-printer is kunststof. Het kunststof zit in de vorm van een lange draad om een rol. De kunststof vormt bij deze manier van 3D-printen het basismateriaal. Het plastic wordt verwarmd en door de spuitkop geperst en zo laag voor laag aangebracht op het printbed. Als het materiaal afkoelt wordt het weer hard.
Door middel van een G-code gemaakt uit een STL-bestand weet de 3D-printer precies wat die moet printen. Het 3D-model wordt door de software omgezet in commando’s, die de 3D-printer vervolgens uitvoert.
3D-printen met poeder (SLS/DMSL)
Een andere mogelijkheid om 3D te printen is met poeder. Deze methoden heet ook wel Selective Laser Sintering (SLS) en Direct Metal Laser Sintering (DMSL). Het poeder bestaat voor 70% uit hergebruikt afval, wat van de vorige print over is of komt het van afval van kunststofverwerkende industrie. Het poeder wordt laag voor laag gevormd tot een voorwerp. Door de warmte van de laser smelt het aan elkaar.
3D-printen met stereolithografie (SLA)
Stereolithografie is een andere methode voor 3D-printen. In 1980 is deze techniek uitgevonden door Charles Hull met zijn bedrijf 3D-systeem. Het materiaal dat gebruikt wordt is fotopolymeer (vloeibaar hars). Het materiaal, fotopolymeer reageert op licht (UV). Net zoals bij de andere methodes wordt het laag voor laag aangebracht. Door gebruik te maken van UV-licht vormt het materiaal zich in het juiste model. Het fotopolymeer wordt door een lazer belicht op de plek waar de hars wordt uitgehard.
Het voordeel van 3D-printen met stereolithografie is dat het zeer nauwkeurig is. De laagdikte van stereolithografie is 0,1 mm. Deze techniek wordt omdat het nauwkeurig is. Vaak gebruikt voor: sieraden, modelbouw en tandprotheses. Fotopolymeer is nog volop in ontwikkeling, iedere maand komen er nog steeds nieuwe toepassingen op de markt. De SLA staat voor StereoLithography Apparatus.
3D-printen met Laminated Object Manufacturing (LOM)
Een andere manier is Laminated Object Modeling. Bij LOM worden er laagjes van het object aan elkaar gelijmd. Het overige wordt voorzien van anti-lijm om het restmateriaal te kunnen verwijderden. Als de laag klaar is, wordt er een nieuwe folie uitgerold. Net zolang totdat het model af is.
Dit is de oudste 3D-print techniek en wordt op dit moment bijna niet meer gebruikt. Op dit moment is Ford bezig om deze techniek te gebruiken met metaalfolie in plaatst van papier. Wat Ford anders doet, is dat er per laag verschillende metalen worden gebruikt. Daarna worden de lagen door ultrasoon lassen aan elkaar gelast.
Deze techniek heeft verschillende voordelen zoals de lage materiaalkosten. Ook heeft LOM geen ondersteunend materiaal nodig heeft voor de overhangende delen. Maar er zijn ook nadelen aan Laminated Object Manufacturing. Zo gaat er gaat veel materiaal verloren omdat al het overige materiaal niet herbruikbaar is.
3D-Inktjet printers
De manier van printen heeft verschillende voordelen. Deze methoden is vergelijkbaar met SLS. Er wordt bij allebei poeder gebruikt om laag voor laag te printen. Het duidelijke verschil is dat bij SLS het poeder aan elkaar gesmolten wordt. Bij de 3D-Inktjet printers wordt het poeder met bindmiddel vastgelijmd. De 3D-Inktjet printers onderscheidt zich van de rest omdat deze printer in één keer in kleur kan printen. Ook zijn de materiaalkosten laag van deze manier van printen en zijn er geen ondersteunend materiaal nodig. Het nadeel is dat als je sneller of goedkoper wil printen. De kwaliteit van de print wel kwaliteit verliest. Deze manier wordt in Madurodam gebruikt om een eigen 3D poppetje in kleur te printen. Wil u een 3D-printer kopen. Maar weet u niet welke. Klik hier voor meer informatie.
Interessant om te lezen welke 3D-print technieken er tegenwoordig zijn. Ik kan mij ook goed voorstellen dat gerecyclede materialen voor print doeleinden gebruikt gaan worden. Ook ben ik benieuwd naar de toepassing van metaal.