- Gadgets
- 2 januari 2023
Waarom (wel/niet) een Hackintosh bouwen 2023
In dit artikel ga ik uitleggen waarom je wel of niet een Hackintosh moet gaan maken. De voor en nadelen van een hackintosh en nog veel meer.
Wat is een hackintosh
Een hackintosh, wat is dat eigenlijk. Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord heb dan zal ik het even uitleggen. Simpel gezegd, is het eigenlijk een zelf gebouwde computer waar je MacOs op installeert. Alleen is het niet zoals met windows dat je na het installeren klaar bent en alles werkt. Met een hackintosh probeer je om zoveel mogelijk onderdelen die ook in de Mac zit, te gebruiken. Dat is belangrijk omdat je dan meer zekerheid hebt dat je hackintosh werkt. Het nauwkeurig uitkiezen van de onderdelen is belangrijk. Als je van plan bent om een hackintosh te bouwen is de belangrijkste website tonymacx86.com. Op het forum van deze website vindt je de oplossingen voor al je problemen met je hackintosh. Ook komt er elke maand een nieuwe lijst met onderdelen uit die het best werken voor je hackintosh.
Waarom een hackintosh bouwen
Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een Hackintosh. Een van die redenen is bijvoorbeeld dat het een stuk goedkoper is als een kant en klare Mac van Apple en meestal is je zelfgemaakte Mac ook nog een stuk sneller. Een andere reden zou kunnen zijn dat je bepaald programma’s nodig heb die alleen maar voor MacOS beschikbaar zijn. Ook kan het zijn dat je sneller voor een zelfgemaakte Mac kies omdat Apple te lang wacht met het update van hun hardware in hun Macs of Macbooks. Een ander voordeel is dat je na het maken van je Hackintosh, een stuk makkelijker kan upgraden naar bijvoorbeeld een beter processor of extra opslag.
Nadelen van een hackintosh bouwen
Er zitten ook genoeg nadelen aan het zelf maken van een Mac computer. Het grootste probleem is dat als er iets niet werkt je het zelf moet oplossen. Als je daar geen tijd voor heb of er snel klaar mee bent, dan moet je niet voor een Hackintosh gaan. Ook moet je uitkijken met het installeren van updates op je Hackintosh omdat na de update je computer opeens niet meer kan werken, daarom is het altijd goed om eerste even op tonymacx86 te kijken of na de update alles nog werkt. Zelf heb ik ook verschillende problemen gehad, waardoor ik in het ergste geval een week bezig was om me computer te maken. Het belangrijkst is dat je blijft doorzetten.
Voordelen van een hackintosh bouwen
Er zitten veel voordelen aan het zelf maken van een Hackintosh. Het belangrijkste voordeel voor mij was de prijs. Je kiest je eigen onderdelen waardoor je goedkoper kan upgraden naar betere specificaties. Wat uit eindelijk een snellere Mac betekent. Zelf heb ik voor 850 euro aan onderdelen gekocht en me eigen hackintosh gemaakt. Ik heb verschillende testen gedaan. Daaruit blijkt dat als ik mijn testresultaten vergelijk met die van een iMac. Een iMac zou moeten kopen van 2000 euro.
Conclusie
Als je een Mac nodig heb om dagelijks mee te werken. Maar het niet kan hebben dat je zelfgemaakte Mac het opeens niet meer doet. Zou ik voor een Mac van Apple gaan omdat je dan de zekerheid hebt dat je Mac altijd werkt en up-to-date blijft. Als je een Mac gebruikt voor thuis en het geen ramp is als je Hackintosh een dag het niet doet. Dan zou ik voor een Hackintosh gaan omdat je dan vrij goedkoop een snelle Mac kan maken.
Ja, ik heb zelf een Mac Mini late 2012 maar die laat het met transfer van bestanden ineens afweten, dus op zoek naar nieuwe. De nieuwe Mini kost al 1249 met 240 gb M2 SSD afgezien dus van behoorlijk prijzig heb je een probleem als je schijf stuk gaat (en uiteindelijk gaat een schijf stuk). Deze is niet te vervangen, belangrijkste reden om naar een Hackintosh toe te gaan. Probleem is echter: PC moederboarden gebruiken al gauw iets van 80 watt waar de Mini (mijn Mini) slechts 14 watt gebruikt) Ik heb ook een thunderbolt aansluiting en een Firewire (800) nodig. Mooiste zou zijn als ik een behuizing kon vinden die ook in mijn rack past. Ik doe nooit spelletjes dus video is van minder belang. Overigens mooie uitleg. Alleen denk ik dat voor de huidige normen we toch wel iets meer kwijt zijn dan 600 vrees ik.